Monopolis

A Monopolis egy könnyed, családi játék, amelyben 2-4 játékos egyetlen közös várost épít. A feltételek megteremtése és a lehetőségek kihasználása révén egyre több saját színű házzal megjelölt városrész lapkával bővül a település, és ez egyre több pontszerzési lehetőséget jelent az építőknek.

A játékos a saját körében két lehetőség közül választhat – és ezeket bármilyen sorrendben, vagy akár csak az egyiket kétszer is elvégezheti: vagy a piacon vásárol alapanyagokat, vagy megépít egy épületet vagy városrészt Monopolisban.

A piacon hatféle „alapanyag” vásárolható (vasáru, faáru, szerszámgép, vegyi áru, munkaerő és szerződések), valamint egy „joker”, ami bármelyikre behelyettesíthető. Ezekért a játékosok pénzzel fizetnek, aminek a mennyiségét a saját táblájukon követik, épp úgy, mint a beszerzett alapanyagokét.

Az építés feltételei az egyes városrészek köré véletlenszerűen kerülő igénylapkákon láthatók.

Ezeket a feltételeket kell teljesítenie a játékosoknak úgy, hogy azokat a saját készletükből elégítik ki. A megépített városrészeket a játékostábláról sorrendben elvett házacskákkal kell megjelölni, és ezek a házak egyidejűleg újabb és újabb bónuszokat szabadítanak fel.

További bónuszok szerezhetők a kielégített igénylapkák által is, némelyek azonnali juttatást, mások a játék végén érvénybe lépő pluszt jelentenek.

A városrész lapkákon és az igénylapkákon található speciális emblémákból készlet is gyűjthető, ami szintén pontokat jelenthet a játék végén.

Az építészeti tervek piacán kedvezménnyel vásárolható lakónegyed és park, valamint a bevásárlóközpontok építése pozitív hatással van a lakónegyedekre és viszont. Az ipari negyedek fokozzák a város bevételét, és dupla beruházást jelentenek, a kulturális intézmények pedig a legnagyobb presztízsértékkel rendelkeznek.

Monopolis városa egy 7×7 mezőből álló terepen épül, a játék végét pedig az jelenti, ha elfogy valakinél az összes házjelölő. A játékvégi pontszám a megépített városrész lapkák értékeiből, az emblémák készletezéséből, a megmaradt vagyonból, valamint a parkok többségi birtoklásából áll össze. A játékidő kb. 60 perc.