Sheepdogs

Ebben a könnyed családi játékban a játékosok juhászkutyákat alakítanak, akiknek az a céljuk, hogy betereljék a szétszéledt nyájat a karámba, de közben óvakodniuk kell az egyéb betolakodóktól.

A játékhoz tartozik játékosonként 1 karámtábla, egy csomag lapka, benne különböző értékű birkacsoportokkal, valamint más karakterekkel, rókával, farkassal, tyúkkal és egy gazdával, egy húzózsák, valamint 1 db nyolcoldalú dobókocka.

A játék elején annyi lapkapaklit kell a zsákba öntenünk és jól elkevernünk, ahány játékos játszik. Ezek után minden forduló elején a játékosszámnak megfelelően 12, 16 vagy 20 lapkát húzunk az asztal közepére. Az első fázisban minden játékosnak lehetősége van a középső lapkákból leválasztani egy pontosan 4 lapkából álló csoportot, vagy – ha már van ilyen –, magához vehet egy ilyet.

Végül mindenki 4 lapkához jut, és megkezdődik a második fázis.

Ebben a fázisban az aktuális kezdőjátékos dob a dobókockával, majd az előtte lévő lapkákból választva egyet betesz a táblája szélére, a karámon kívülre. (Ha róka vagy farkas is van az aktuális lapkái között, elsőként azt kell behelyeznie.) Ezek után van még egy lehetősége valamely lapkát egy szomszédos üres helyre átmozgatni – azonban nem tolhatja le azt a tábláról, nem tolhatja ki a karámból és (a gazda kivételével) nem tolhat el vele több lapkát a mozgásirányban. A lapka lehelyezésére mindig 2 lehetősége nyílik, hiszen a táblán 2 belépő mező is tartozik ugyanahhoz a dobott számértékhez.

Cél, hogy minél több birkát betoljunk a karámba, de kint maradjon minden más,

így a pontot nem hozó tyúk és a gazda, valamint az egyenesen negatív pontot jelentő róka és farkas. A játék akkor ér véget, ha már nem tudunk a zsákból annyi lapot húzni, ami a csoportok válogatásához szükséges, vagy ha valakinél megtelt a karám a 9 lapkával. A karámon belüli pontok összeadása révén hirdetünk győztest.

A játék 3 opcionális modullal rendelkezik, ezek egyenként vagy együtt beépítve a játékmenetbe kissé fokozzák a kihívást. A fekete bárányok már a játék elején a karámban vannak. Ők azonban nem a mi gazdánk birkái. Ha bent maradnak a karámban a játék végén, számunkra nem, de minden más játékosnak pontot hoznak. A fák blokkolnak bizonyos mezőket, a kakasok viszont segíthetnek, hogy eltávolítsák a lábatlankodó, értéktelen tyúkokat – ha sikerül őket egymás mellé terelni. A Sheepdogs egy gyerekek számára is könnyen érthető játék, ami kevés komponensével és kedves grafikájával könnyen a családok kedvencévé válhat.