Amazonas Expediton

Ebben a tematikus munkáslehelyezős játékban egy olyan expedíción veszünk részt az Amazonas egy szakasza mentén, ahol a célunk minél több értékes állattal, műtárggyal és fotókkal illusztrált újságcikkekkel gazdagítani az angliai állatkerteket, múzeumokat, sajtóorgánumokat és a készülődő világkiállítást. Épp ezért a játék nem is csak egyetlen helyszínen zajlik:

amíg a kalandorok a segédjeikkel a dél-amerikai dzsungelben és az érintett kisvárosokban ügyködnek, az ügynökeik Londonban igyekeznek minél jobb feltételeket teremteni az értékes csomagoknak.

Az utazás 7 játékszakaszból áll, azon belül pedig fordulókból, amelyek különböző helyszínen játszódnak. Mindegyiknek kicsit más a szabálya. Amíg a dzsungelben az ügyes helyezkedés mellett a jól időzített akcióválasztás a feladata segédnek és kalandornak egyaránt, a csónakkikötőkben meggondoltan kell útjukra bocsátani a beszerzett holmikat. A lassabb és a gyorsabb hajók más-más feltétellel érhetők el, és a jó helyekre több a jelentkező.

A városokban nem is egy, de négy lépés is lehetséges, és elintézendő is van bőven: a bank és a piac fontos pénzszerző hely lehet, a légiposta megbízása és a repülőtéri illeték befizetése pedig a csomagszállítást könnyíti meg. Ugyanitt megszerezhetjük az expedícióvezető státuszát, vagy egy-egy olyan megbízáskártyát, amely további képességeket biztosít számunkra. És ne felejtsük: időnként ki kell fizetnünk a segítőnket, és újat felbérelni helyette.

A tapasztalat és a tudás megszerzése fontos az Amazonas Expedition során, és ezeket különböző színű könyvek jelképezik.

Az állatbefogás vagy a néprajzi-régészeti jelentőségű tárgyak beszerzése azoknak könnyebb, akik rendelkeznek ezzel kapcsolatos tanulmányokkal – de számíthat a fegyverhordozók segítsége is, főleg ha ők is képzettek. A személyes táblánk kezeli még a különböző fázisban utazó csomagjainkat, valamint a pénz útját is Londonból.

Londonban mindenkinek 2 ügynök segít: a megérkezett csomagokat ők tudják ügyesen értékesíteni úgy, hogy jól választanak a kínálkozó lehetőségek közül.

Az állatok, műtárgyak és újságcikkek más-más módon hozhatnak bevételt, de mindegyikre igaz, hogy a kitartók folyamatos növekedést érhetnek el.

Az állatkerteknél számít, hogy hányadik csomag kerül eladásra, a múzeumok műtárgytípus szerint gyűjthető tokeneket biztosítanak, az újságcikkeknél pedig plusz pontot jelent az írói tapasztalat a kék könyvek által.

A Londoni bevétel egy az egyben hírnévpontokra is váltható, vagy pénz formában átutalható a kalandor számára – amire gyakran nagy szüksége van. Azonban a pénz, ami nála marad a játék végén, csak harmadannyi pontot ér majd.

Az Amazonas Expedition egy gyakorlott játékosok számára készült, viszonylag összetett játék. A játékidő kb. 120 perc.