Smart Farm

Egy mai, modern gazdaság nem csupán egyetlen irányban fejlődik. Az ügyes gazda igyekszik kihasználni a terület adta lehetőségeket, sőt a termelés mellett gondoskodik a feldolgozásról is, hogy végül több termékkel is eljusson a piacra. A Smart Farm játék ennek a modern felfogású vállalkozásnak és fejlődésnek az élményét igyekszik visszaadni.

A Smart Farm egy hamisítatlan eurogame, mindazonáltal hiányzik belőle a pontszerzés jól ismert fordulata.

Ebben a versenyjátékban az nyer, aki korábban teljesíti a kijelölt célokat. A játékosok az első célkártyájukhoz véletlen laphúzás által jutnak, de aki ezt először teljesíti, maga választhatja meg a második, egyben végső célkártyáját. Ez utóbbi célok elérése hozza el a játék végét: a legutolsó fordulóban még más is a küldetése végére érhet, ilyenkor a fennmaradó pénzösszeg lesz a döntő a versenyben. Abban a ritka esetben, ha ez senkinek sem sikerül korábban, a 6. forduló végén mindenképpen befejeződik a játék: ekkor az nyer, aki közelebb jutott a céljaihoz.

A Smart Farm setup állapota két személyes játéknál

A játékosok a körükben három fázist játszanak végig. Egy felvett dobókockával aktiválják a farmjuk két épületét, majd opcionálisan vásárolnak és eladnak a piacon, végül építhetnek vagy fejleszthetnek épületet – szintén opcionálisan. Játékosonként 1 sárga, 1 fekete és 1 zöld kocka, valamint 1 fekete dzsókerkocka áll mindenki rendelkezésére egy fordulóban. A soron lévő játékos innen választ egyet, hogy azt a személyes táblájára helyezze.

Ha szín szerint tudja lehelyezni a kockáját, akkor egy, a szám szerint, akkor két szomszédos épületét tudja aktiválni ezzel. Minden kockahely csak egyszer használható. A dzsókerkocka bárhová lehelyezhető, és a tábla közepén van egy dzsókerhely, ahová pedig bármelyik kocka lehelyezhető.

Minden játékos 3 akciót hajt végre a fordulóban, így a végére egyetlen kocka marad csak az asztalon.

Ennek színe határozza meg, hogy mely kártya hatása érvényesül a piac mellett sorakozó 4 közül. Ezek azonnali, vagy a következő fordulóra vonatkozó jutalmak és kisebb csapások.

Gyapotültetvény, búzaföld, fakitermelés, állatgazdaság…

A második fázisban a piacé a főszerep. Alaphelyzetben, amíg mindannyian csak egy kis traktorral rendelkezünk, a falusi piacot érhetjük el, és egyetlen árut vehetünk ill. adhatunk el. Később, egy kis teherautó megvásárlásával már abból az egy árucikkből akár kettőt is vehetünk ill. eladhatunk, ráadásul elautózhatunk már a városi piacra is, ahol bővülnek a lehetőségeink. Aki pedig úgy dönt, hogy egy trélert is csatol a járművéhez, már két árutípus eladására és vásárlására is képes lesz.

A piacon az árak változnak, és ezt maguk a játékosok befolyásolják.

Arra is figyelni kell, hogy bizonyos árucikkek csak eladhatók, de nem vásárolhatók, illetve, hogy a kereskedelem élénkítésére szolgáló állami támogatás vajon még elérhető-e.

Pékség, asztalosműhely, szélmalom, textilgyár, sajtüzem…

Építés címén termelő- és gyártó egységeket tudunk vásárolni. Termelhetünk búzát, gyümölcsöket, gyapotot, fát, de tenyészthetünk állatokat is: juhokat, csirkéket, marhákat. Eleinte csak egy vacak kis szerszámműhellyel rendelkezünk, de később beindíthatjuk a sajtokra, textíliákra, lekvárgyártásra szakosodott üzemeinket, vagy dolgoztathatunk asztalosokat, molnárokat, pékeket is.

A termelt és gyártott áruink a raktárainkba kerülnek, és az is elképzelhető, hogy valamelyik üzemünk kapacitását az egyik játékostársunk használja ki.

Az egyik legyárthatja a terméket, a másik meg pénzhez jut. A Smart Farm egy különleges hangulatú, igen gördülékeny, szórakoztató játék a 10+ korosztálynak. Könnyed, de egyben okos is, mindenki a saját farmjára koncentrál, de eközben jelentős az interakció szerepe is. A játékidő kb. 75 perc.