Tabula Rasa

Az öreg király, megelégelve fiai állandó viaskodásait, hatalmas birodalma még megműveletlen földjeire száműzi a versengőket. Mindössze 5 évet ad gyermekeinek, hogy megmutassák, önerőből, a semmiből is képesek jól működő birodalmat, fényes városokat létrehozni. A leggazdagabb királyság uralkodója végül az ő trónját is örökli majd.

A Tabula Rasa játékosai tehát a saját birodalmukat építik a játék öt fordulója során. Mindenki azonos terepadottságokkal és egyetlen fővárossal kezd, valamint egy kártyapaklival, amelynek minden lapja egy-egy akciónak felel meg. Azonban a hasonlóságok hamar elmosódnak ebben a játékban.

Minden egyes körben egy újabb kártyát játszanak ki a játékosok,

egészen addig, amíg el nem fogynak a lapjaik, vagy úgy döntenek, hogy a megmaradt lapok számukra nem hoznak már eredményt. Különleges szabály, hogy az időközben bővülő pakliból azonos típusú akciók egyszerre is kijátszhatók.

A Tabula Rasa a setup után (2 játékos esetén)

Az akciók egy része a terület felfedezésére irányul. Ennek hatására szép lassan megtelik a játékosok táblája hegyekkel, erdőkkel, mezőkkel, vagy terméketlen sivatagokkal és jégmezőkkel. Ezek a tereplapkák a lakosság ellátását biztosító ivóvízen és élelmen túl arra is lehetőségeket nyújtanak, hogy bizonyos típusú létesítményeket építsünk rájuk. Ezeket a lapkákon látható ikonok jelzik. Az ikonok a központi tábla baloldalán sorakozó korongokra utalnak.

A korongokkal lehet beépíteni a felfedezett területeket.

Vadászház, ércbánya, kereskedelmi központ, kaszárnya, akadémia, és még jó néhány különböző funkció várja, hogy a játékos döntése nyomán összekapcsolódjanak egymással.

A királytábla nem csak fordulójelző, de fontos opciókkal szolgál

A Tabula Rasában egy térbeli engine building a központi mechanizmus, ahol minden egyes intézmény a vele szomszédos 8 mezőhöz képes kapcsolódni.

Ennek figyelembevételével kell megoldani a munkáslehelyezést, a nyersanyagmenedzsmentet, a konvertálásokat, a városok ellátását, és szinte mindent, ami a birodalom működését szolgálja. Kivételt csak a folyamatokat átjáró tudomány és mágia, mint nyersanyag, valamint néhány különleges, szinte csak a szabályok áthágására szolgáló intézmény képez, amelyeket külön akcióval és feltételekkel lehet megépíteni.

Az akciókártyák kijátszása során igyekszünk teljesíteni a titkos egyéni céljainkat, újabb városokat alapítani, amelyek mindig új munkásokat hoznak, és nem utolsó sorban városonként egy kiemelkedő épületet is felhúzni, amelyhez viszont szükség van a képességeink maximális összehangolására. Ha pedig új akciópaklit, azaz fordulót kezdünk, atyánk, a király bizodalmát elnyerve újabb és újabb bónuszokhoz jutunk az ő palotájában.

A különleges épületek kék korongjai és kártyalapjai

A Tabula Rasa egy összetett, igen sok mechanizmus együttműködésére épülő játék, amelyben a saját birodalmunk logisztikai kihívásain túl meg kell küzdenünk az erőforrások szűkösségével, és azzal, hogy a piacról minden játékos egyszerre válogat. Az első fordulótól kezdve meglehetősen aszimmetrikus felállású játék az akciók sorrendjének variálásával hamar külön utakra téríti a játékosokat, de az ütközésük gyakran mégis elkerülhetetlen. A játékidő körülbelül 90-120 perc.