Little Town

A társasjátékpiac sokszínűségéről és a rettenetes túlkínálatról már sokan és sokat beszéltek. Ebben az erdőben nagyon nehéz eligazodni, és mivel sokan segítségre szorulnak, a sodródás számukra nehezen elkerülhető. Én mégis azt vallom, hogy megéri néha az ár ellen úszni, és úgy válogatni, hogy az személyre szabottan nekünk megfelelő legyen. Ehhez ismerni kell a család, a társaság képességeit, lehetőségeit, az eddig sikeresen működő játékokat, és nem pusztán a kínálat frontvonalában keresgélni. Kincsekre lehet találni! Tudom, hogy sokan az idegen nyelvvel is küzdenek, de azt is, hogy rengeteg ma már a nyelvfüggetlen játék (vagy az olyan, amihez csak nagyon pici előkészület, fordítás kell), és így nem kell félni attól, hogy a dobozon angol vagy német a cím.

A következőkben egy olyan csuda helyes játékot szeretnék bemutatni, amit kevesen ismernek (bár időnként lehet kapni Magyarországon), pedig sokkal nagyobb sikerre volna érdemes. Egy olyan játékot, ami tökéletesen használható gyerekek vagy újonc játékosok bevonására, a szokásos mechanikák (munkáslehelyezés, nyersanyag gazdálkodás, építés, engine building stb.) megismertetésére, és eközben sokadik alkalommal is élvezetes marad nekünk, gyakorlottabb játékosoknak is.

TÉMA:
Meghatározatlan korban, talán valamikor az iparosodás hajnalán járunk, és telepeseket játszunk, akik egy szűz földterületen vetik meg a lábukat. Építünk és földet művelünk, gazdálkodunk a természet kincseivel és a saját terményeinkkel – de közösködhetünk is:

használhatjuk egymás funkcionális épületeit, csak cserébe fizetnünk kell érte a tulajdonosának.

A JÁTÉKMENET:
Mindenkinek 5 munkása és 7 épületjelölője van, no meg 3 ezüstérmécskéje, amikor elkezdjük a játékot. A körödben 1 akciót végezhetsz, és mindössze 2 akciótípus létezik a játékban. Meglehetősen egyszerű és könnyen megjegyezhető formulák. Az egyik lehetőség szerint aktiválsz egy területet a közös játéktáblán, ahol mindenki gyűjt és építkezik a játék során. Ilyenkor a négyzethálós táblára lerakod az egyik munkásodat, és a körülötte lévő 8 mezőről (hiszen, ha úgy nézzük, egy 3×3-as mező közepére kerül a fickó) mindent megkapsz, amit elérsz. Azaz, ha az egyik-másik mezőn egy hegy van festve, onnan követ szerezhetsz, ha erdő, akkor onnan fát, ha tó, akkor pedig halat. Ha netán később valamelyik mezőre épület kerül, akkor annak képességét is aktiválod. Ha ezt az épületet te építetted (a te házjelölőd áll rajta), akkor ingyen, ha más, akkor neki 1 ezüstöt kell fizetned az aktiválásáért – de a használat nem kötelező természetesen.

A másik akció pedig nyilván az építkezésé. A közös készletben látható lapkák egyikének árát kell befizetni nyersanyagban (kő, fa, pénz általában), majd a lapkát lehelyezned egy tetszőleges (üres) mezőre a táblán. Azonnal kapsz némi győzelmi pontot is a cselekedetedért. Ettől kezdve ezt a két akciót váltogatjátok kedvetek szerint, hol ezzel szereztek nyersanyagot, hol azzal pontot. Ha elfogy az 5 munkás (építkezéskor is el kell küldeni egyet), az adott fordulónak vége. Ekkor meg kell etetni az emberinket. Mindenki 1 ételt kap; ez lehet hal a tóból, vagy búza a megművelt mezőről – ami szintén megépítendő épületnek számít.

És ilyen fordulóból összesen 4 van. Slussz.

AMIÉRT TETSZIK:
A végtelenül egyszerű, követhető szabályrendszer miatt elsősorban. Mint egy szelet vajas kenyér: nincs túlbonyolítva, de ha a két összetevője (kenyér és vaj) minőségi, akkor nagyszerű élmény. És e tekintetben a Little Town igazán kiváló. A japán szerzők (akiknek többek között a Skylands-et is köszönhetjük) eredeti műve még inkább megmosolyogtató naiv festményre emlékeztetett, a Iello kiadó verziójában azonban a megszokott magas színvonalat hozza a látványvilágban. Egyszerűen kellemes ránézni, kézbe fogni az alkatrészeket, összességében az egész játék (nincs más jó szó rá): cuki. Aztán nagyon tetszik azért is, mert tökéletesen kiegyensúlyozott játék. Értve ez alatt azt is, hogy minden eleme a helyén van, nincs belőlük sok, épp csak amennyi a rendszer működtetéséhez szükséges. Emellett a kezdő készleten túl legalább még egyszer annyi épületlapka is bevethető a későbbi játékalkalmaknál a változatosság növeléséért – vagy megfordítható a tábla, ha már kezd rutinná válni néhány terület beépítése.

ÖSSZEFOGLALÓ:
Jó néhány játék alkalmas arra, hogy bevezetésként szolgáljon a modern társasjátékok világába, de a Little Town számomra maga a tökéletes kapujáték. Barátságos, érthető, letisztult és szép. Nem kíván sok befektetést, szerintem 8 éves kortól játszható, 4 játékossal sem hosszabb a játékidő, mint 45 perc. Eközben a gyakorlottaknak sem lehet csak úgy rutinból megoldani a feladatot. Egyetlen apróságot eltekintve teljesen nyílt a játék, azaz mentes a szerencsétől. A célkártyák (amik 1 mondatos idegen nyelvű szöveget tartalmaznak) akár kihagyhatók a játékmenetből, vagy nagyon könnyen lefordíthatók, helyettesíthetők egy magyar változattal. Ezekből kapunk néhányat a játék elején, és mindössze ez az egyetlen elem, amelyben a szerencse szerepet kap. Épp ezért a játék remekül alkalmas arra, hogy gyermekünknek tanítsuk az okos stratégiai gondolkodást, hiszen itt tényleg az nyer a végén, aki ügyesebben gazdálkodik a lehetőségeivel. (Nálunk ez tegnap épp a nagymama volt. 🙂 )22 hozzászólás