Lanterns of Chungking

A Chungking lámpásai egy családi kooperatív játék 2-4 játékos számára. A története a nagy hírű kínai városba repít bennünket – jó 120 évvel vissza a múltba. Az első utcai világítótestek bevezetése és az ezzel egyidőben felfejlesztett csendőri szolgálat akkoriban jelentősen csökkentette a bűnözést. A játék főhősei azonban mégis egy nagyszabású betörést tervezzenek, amely során a szülőfalujukból elrabolt arany Buddha szobrot szeretnék visszalopni a gaz kereskedőktől. Céljuk, hogy felderítsék a város épületeit, ellopják a Négy Sárkány Tornyának kulcsait az őrzőktől, majd együtt elvigyék a toronyból az ereklyét. Ehhez meglehetősen óvatosnak kell lenniük: a megújult közvilágítás révén a cirkáló rendőrök immáron jobban belátják a város utcáit.

Négy, saját képességgel rendelkező karakter lép be az éjszakai városba és igyekszik végrehajtani a tervezett bűntényt. Lépéskártyák kijátszásával osonnak keresztül Chungking utcáin, kerülve a kivilágított útkereszteződéseket, meglapulva a sötét sarkokon. Az egyes épületek felderítése (teaház, fogadó, az öreg bölcs háza, vagy épp a mandariné stb.) újabb lépéskártyákhoz juttat minden játékost, ha pedig szerencsésen rábukkantunk néhány egykori falunkból származó ismerősünkre, ők több kártyával, és még álkulcsokkal is segíthetnek. Igaz, kérnek egy-egy szívességet is tőlünk.

A lépéskártyák nem csak a megtehető lépésszámot tartalmazzák.

Az egyes lapokon azt is látjuk, hogyan lépünk: lopakodva, a végén elrejtőzve, nyomot hagyva, vagy éppen túl zajosan. Jól kell tehát megválasztani a kijátszandó kártyát, ugyanis legfeljebb 3 büntetőpontot gyűjthetünk (olyan lábnyom után, amit egy rendőr észrevesz, óvatlan ácsorgással a lámpákkal ellátott kereszteződésekben, valamint egy nagyobb zaj keltésével, amit mindenki meghall), a negyediknél máris börtönbe kerülünk. A fogságból kiszabadulhatunk, ha van álkulcsunk, vagy ha valamelyik társunk bejuttat egyet nekünk a rács mögé, de az éjszaka rövid, ha elfogynak a felhúzható lépéskártyák (vagy egyéb feltételek teljesülnek), meghiúsul a nemes akció.

A járőröző rendőrök egy pörgettyű és egy-egy saját lépéskártya pakli által automatikusan mozognak, és csak nagy nehezen téríthetők le az útvonalukról.

Emellett a látótávolságuk a lámpáktól lámpákig terjed, a hallásuk pedig pontosan két mező távolságra.

A Chungking lámpásai egy meglehetősen izgalmas, kb. 60 perces játék, amiben a szerencse által vezérelt ellenfél ellen csakis ügyes taktikázással és teljes összefogással nyerhetünk játszmát.