Arsène Lupin’s Legacy

(A játék Magyarországon várhatóan Winie Langton és a mestertolvajok címmel jelenik meg 2021-ben.)

Maurice Leblanc egykori regényhőse utódaira hagyta mestertolvaj tudományát egy alternatív viktoriánus korban. Gyermekei folytatják a hagyományt: korrupt politikusok, veszélyes gengszterek rezidenciáira törnek be, hogy ezzel a bűnüldözőket segítsék, akik cserébe elnézőek azzal szemben, hogyha a pompás villákból az akció során eltűnik néhány értékes tárgy. A betörők a zsákmányszerzésben egymással is versenyeznek, de csak akkor ér valamit a megszerzett holmi, ha maga a közösen véghez vitt akció is sikeres.

Ebben a félkooperatív játékban 2-4 játékos vehet részt, mindegyik Arsène Lupin valamelyik örökösének bőrébe bújva. A játékosok 5 különböző szcenárió alapján haladnak előre egyre nehezedő pályákon, amelyekre csak akkor kerül sor, ha az előzőt sikeresen teljesítették. Az elvégzett küldetés során szerzett pontjaikat és az egyik általuk választott tárgyat (pl. fegyvert) magukkal vihetik a következő megpróbáltatásra.

A játékelv lényegében nem változik az egyes szcenáriók során, azonban a feladatok nehézsége fokozódik, illetve folyamatosan új elemekkel bővül a játéktér, illetve a kelléktár is. Az újabb küldetésekhez újabb borítékokat kell felbontani, az abban talált játékelemek (és szabálymódosítások) beépülnek az ismert feladatsorba. Az Arsène Lupin’s Legacy mégsem egy tipikus legacy játék: a változtatások nondestruktív módon kerülnek bevezetésre,

az összes küldetés teljesítése után a játék továbbra is játszható marad bármelyik szcenárió alapján.

A játékban nagy méretű kártyák szimbolizálják az egyes villák helyiségeit, látjuk előre a nyitott és zárt ajtókat, ablakokat, valamint a behatolási lehetőségeket. Az egyes szobákba azonban csak előzetes „felfedezés” által léphetünk: így feltárjuk a veszélyeket és az értékes holmik helyét is. A felfedezéskártyákon túl külön paklija van az akadálykártyáknak, amelyek között többek között mozgásérzékelőket, ipari kamerákat és fegyveres robot-őröket is találunk, de külön pakliból húzzuk a hasznos, valamint az értékes tárgyakat. További kártyák kerülnek elő a későbbi szcenáriók borítékjaiból: ezek általában az adott küldetésre vonatkozó plusz elemeket hoznak a játékba.

A játék vezérlése szimultán előre programozással történik két személyes táblácskán. Az egyiken néhány akciókockával tervezzük meg az aktuális kör cselekedeteit, a másikon pedig segítségül hívhatunk dobókockákat – a játék elején dobott kockaértékek 2-2 funkciónál is felhasználhatók, de mindegyik mindössze csak küldetésenként egyszer.

Az Arsène Lupin’s Legacy egyszerre kínálja a kooperatív és a kompetitív játékok játékélményét;

a játék rövidebb szakaszokra bontható, de emellett a küldetések sorozata miatt egy összetett nagy játékként is értelmezhető.