Fertility

Kétségbeesve vadászom a legalább kicsit tematikus játékokat, hiszen az a legnagyobb élmény, ha egy játszma nem csak a mechanizmusok hálózatába, de egyben egy érdekes világba is beszippant. Ráadásul minden témával jól átitatott játék könnyebbé teszi a szabályok elsajátítását és alkalmazását. Azonban tény, hogy az európai játékstílus szekundáns szerepet szán a háttértörténetnek, de még sokszor a díszleteknek is. Nyilván a legtöbbjük esetében egy érdekes mechanikus fordulat adta az ihletet, amit később kifestettek. Mégis vannak helyzetek, amikor jól jön, hogy a téma csak mázként csillog a játékon, annak önmagában nem sok köze van a belső történésekhez. Például amikor az ember gyermeke nem kedveli különösebben az ókori Egyiptom kulisszáit, és mégis képes beleszeretni egy egyiptomi alaptémájú játékba.

TÉMA:
A Fertility nagyon kedvesen felfestett óegyiptomi hátteret kínál az egészen hasonlóan kedves játékhoz. Ennek értelmében minden játékos egy nomarkhoszt alakít. Hogy mit is? A háromezer éven át fennállt egyiptomi tartományi rendszer 42 egységének (nomoszának) egy-egy vezetőjét, kormányzóját. Rajtunk múlik, hogy hogyan gazdálkodunk a területünk nyersanyagaival, miként építjük be annak kereskedelmi központját, hogyan terjeszkedünk és mennyire törődünk az istenekkel. A Nílus áradása a végéhez ért, a föld minden jóval megajándékozza azt, aki ért hozzá.

A játék végén az összegyűjtött pontszám dönti el, hogy ki ért hozzá a legjobban.

JÁTÉKMENET:
A Fertility lényegében egy dominóalapú játék. Minden játékos 3 dominólapkával kezd, valamint egy táblával, ami a kereskedelmi központját mutatja 7 üres telekkel. Minden körben lerakunk egy dominót a központi táblára, ahonnan ezáltal nyersanyagokat vehetünk fel, majd lehetőségünk van a felkínált készletből (opcionálisan) 1 üzletlapkát telepíteni a kereskedelmi központ egyik telkére, és végül ki kell egészítenünk a dominólapkák számát ismét háromra a választékból.

A dominókkal háromféleképpen szerezhetünk nyersanyagokat: ha a lapka érintkezik egy olyan lapkával, ami azonos nyersanyagot kínál, ha szomszédos a táblára festett búzamezőkkel érintkezik (ilyenkor természetesen búza vehető fel), vagy ha letakar egy szintén felfestett elemet. Tulajdonképpen 5 nyersanyagtípus van a játékban: papirusz, szőlő, bivaly, alabástrom és búza. Ezekből többet is felvehetünk a körünkben, de nem lehet ezeket tárolni, tartalékolni. Ugyanebben a körben el is kell használni mindet, ha lehetséges (kivéve a búzát, ami gyűjthető). A nyersanyagok felhasználhatók arra is, hogy értékesebb üzleteket telepítsünk a táblánkra, de elsősorban arra jók, hogy ezen a személyes táblán felhasználjuk őket egyfajta igénykielégítés gyanánt.

Az üzletekkel ugyanis egy izgalmas motor épül (lásd: engine bulduing),

aminek révén egy nyersanyag további nyersanyagokat vagy pontokat termel, esetleg áldozatként funkcionál az istenek számára – ami szintén egy potenciális pontszerzési lehetőség. Minden játékos kilencszer kerül sorra, ezalatt kell felépítenie a rendszerét, ami a végén – ha elég ügyes volt – eljuttatja őt a győzelemig.

AMIÉRT TETSZIK:
Annak dacára, hogy a játék hamar elveszíti a kapcsolatát a meghirdetett nomarkhosz-vonallal, nagyon könnyen megérthetők és alkalmazhatók a szabályai, piszok gyorsan megtanítható bárkinek, a gyerekek is szeretik (még azok is, akiknek nem épp a kedvencük az ókori világ és Egyiptom). Azért is tetszik, mert nagyon kedves grafikával látták el, és bár jellemzően mindenki felveszi hozzá az olvasószemüvegét, az apró komponensek is szépek, különlegesek, színesek. No meg azért is, mert nem csak gyorsan felfogható, de gyorsan is játszható játék, jól működik minden játékosszámmal, de egy parti sosem tart tovább háromnegyed óránál.

Pontosan olyan hosszú, hogy utána felmerüljön a lehetősége egy újabb játszmának.

ÖSSZEFOGLALÓ:
A Fertility kezelése rengeteg hasonlóságot mutat a divatos roll&write játékokkal, mégsem tették azzá. A személyes táblákra akár ikszelhetnénk is, de az az érzésem, hogy jobban jártunk, hogy mégsem ez a feladatunk. A hagyományos komponensekkel való foglalatosság jelentősebbé teszi a játékot, mondhatni, rangot ad neki. Viszont ettől még nem lesz grandiózus. Az asztalképe is viszonylag szerény, inkább kicsit zsúfolt, mint terjedelmes. A háromdimenziós elemeket csak azok a személyhez kötött emlékművek adják, amiket akkor rakhatunk a központi táblára, ha véletlenül (vagy szándékosan) egy egymezős hiány keletkezik, amit másképp nem is lehet betölteni. Az emlékművek építői között pedig többségi verseny zajlik.

Szóval viszonylag magas interakciószinttel rendelkező, gyors, gördülékeny játékkal lesz gazdagabb, aki beszerzi a Fertility-t, egy olyannal, ami – akárcsak nálunk – gyakran az asztalra kéredzkedik.