Cogburgh

Egy kifejezetten haladóknak szánt játék. A munkacím – Cogburgh – egy képzeletbeli várost takar, ahol a lakosok nagy része fantasztikus kristályok bányászatával, begyűjtésével, sőt termelésével és ötvözésével is foglalkozik. A játékosok célja, hogy minél több tételt teljesítsenek a királyi megrendelésekből, azaz időre leszállítsanak többkomponenses kristályötvözeteket. Ehhez mindenki a „klánját” használhatja, amelynek nők, férfiak, robotok és orkszerű félszerzetek is a tagjai lehetnek.

A Cogburgh egy munkáslehelyezős játék. Az első fázisban minden játékos a várostáblára helyezi el az asszonyokat szimbolizáló figuráit, ezzel akciót foglal magának a különböző funkciójú épületeken. A később érkező játékosok nem fizetnek többet az akcióhelyekért, de választásukkal a már azon a helyen lévőket kedvezőbb feltételekhez juttatják. Miután minden hölgy szerepet kapott a városban, a második fázisban egyenként visszavesszük ezeket a figurákat, és ezzel egyidőben elvégezzük a választott akciót. Az utóbbira általában a klán többi tagját delegáljuk: ők mennek a bányába, az erdőbe és a földekre is dolgozni, begyűjteni a nyersanyagokat. Azonban a városból visszaérkező asszonyok is végezhetnek akciót:

ők működtetik a klánok furfangos gépezeteit, amikkel a különleges kristályötvözetek előállíthatók.

Ötféle kristály, kétféle érc, valamint háromféle egyéb nyersanyag (kő, fa és föld) szerepel a játékban, de mivel a munkások táplálkozásáról is gondoskodni kell, az erdőben vaddisznóra vadászva, a földeken babot termelve, vagy épp a városban a pékségben élelemhez is juthatunk. A kis kockákkal jelzett nyersanyagok segítségével közösen építjük meg a városfalat és további, még el nem készült épületeket, az arany és az ezüst pedig fontos szerepet játszhat az iskolában, ahol további klántagok nevelhetők, vagy a városi piacon, esetleg a városon kívül elérhető feketepiacon.

A bányászat, az erdei gyűjtögetés és vadászat, valamint a gazdálkodás a földeken hasonló elven, kártyaalapon működik. A különböző típusú bábuk különféle képességekkel rendelkeznek, ezért gyakran másképp használhatók az egyes munkaterületeken.

A királyi léghajó érkezésére a negyedik forduló végén kerül sor,

addig kell teljesíteni minél többet az előre leadott, kilenc elemből álló megrendelésből. Az ezekért járó presztízspontok jelentik a megszerezhető pontmennyiség nagyobb felét, további pontok az építkezésekből, a felhalmozott vagyonból, valamint az ünnepélyes vacsorákból származnak.

A Cogburgh egy „heavy eurogame”, amely érthető és logikus, tematikus szabályok mellett rengeteg izgalmas döntéshelyzetet kínál, a sikeres játék előre tervezést és ügyes erőforrás menedzselést igényel. A játékidő kb. 120 perc.