Decorateur

A Decorateur egy „gateway” típusú játék azok számára, akik szívesen foglalkoznak egy lakás berendezésével. A játékosok profi lakberendezőként versenyeznek egymással, hogy melyikük munkája – amit a megrendelői igények, az aktuális trendek, valamint a piacon kapható áruk egyaránt befolyásolnak – a magasabb presztízsű.

A játékosok a körükben 3 lapkát vásárolhatnak a központi tábla aktuális kínálatából. A válogatás a játékos bábujának pozícióján múlik. Egy lépést mindenki ingyen megtehet, minden további lépés azonban egy-egy lapka eldobásáért nyerhető csak el. A lapkák előlapján 3 információ látható: milyen lakberendezési tárgy, milyen falszín mellett, melyik helyiségbe kerülhet. A felvett lapkákat a játékosok paravánjuk mögött tárolják.

A második fázisban minden játékos kötelező módon 1 tokent tovább ad a baloldali szomszédjának, majd a kör végén mindenkinek le kell helyeznie kettőt a lapkáiból a saját lakástáblájára.

Egyetlen egy körben tehető meg, hogy valaki csak 1 lapkát helyez a lakástáblára. Így a 11. fordulóra mindenki lakása elkészül. A lakástáblára a lapkák a hátoldalukkal kerülnek lehelyezésre, ahol a szobák színes, 3D részlete látható. Így a játék végére egy szép, teljes kép rajzolódik ki mindenki szeme előtt.

A lakberendezők a játék elején megbízást kaptak a lakás tulajdonosától. Ezek a titokban, a paraván mögött tartandó kártyák minden egyes szobára vonatkozóan megfogalmaznak kéréseket. Ha lehetőség van rá, érdemes megfelelni ezeknek az igényeknek, ugyanis minden, a tulajdonos által kért elem 3 pontot ér a játék végén. Az adott játékra vonatkozik egy általános trendet bemutató kártya is, ami szintén befolyásolja a választást, hiszen minden egyes, a divat szerint elhelyezett lapkáért 2-2 pont jár a játék végén. Azonban az is előfordul, hogy nem sikerül tökéletes megoldást találni, ezekért a pontatlanul lerakott lapkákért 1, vagy még rosszabb esetben egyetlen pont sem írható.

A versengés a bónuszlehetőségekért is zajlik. Ha valaki elsőként fejezi be egy teljes helyiségét, azaz 3 lapot lerak az adott szobára, felveheti az adott játék erre vonatkozó bónuszát. Ez vagy egy képességet, vagy egy egyszeri juttatást, esetleg plusz pontokat jelenthet a gyors játékosnak.

A szobákat szimbolizáló hexagonok mindegyike 3 rombusz formából áll össze.

A baloldali, jobboldali falra, valamint a padlóra vonatkozó beszerzési lehetőségeket találjuk a központi táblán. De nem csak ezt: két-két sarokmezőn szabadon húzhatunk a lapkazsákokból, vagy választhatunk a mások által eldobott lapkák közül. A játék 164 rombusz lapkát, 48 kártyalapot, 1 központi táblát, 4 paravánt és 4 személyes táblát tartalmaz, a játékidő kb. 60 perc.