The Zoo Project (Állatkert)

Az Állatkert egy gyakorlott játékosok (12+) számára készült, összetett, ám kifejezetten tematikus játék 2-4 személy részére. Különlegessége, hogy a hasonló típusú játékokkal szemben itt mindenki egyetlen közös intézményt épít, fejleszt. Ám nincs szó valódi együttműködésről. Az Állatkert egy kompetitív játék, ahol végül a legtöbb ponttal rendelkező szereplő lesz a nyertes.

A játékos a saját körében akciókat választ és végez, mindaddig, amíg el nem fogynak a hasznosítható akciókorongjai. Ezen korongok segítségével lépéseket tehetnek két – bizonyos esetekben három – ügynökkel a különleges rondella táblán. Az ügynököket mindenki utasíthatja, ám az egyes mezőkre lekerülő korongok fokozatosan csökkentik az akciólehetőségeket. Az egyik ügynök a külső, a másik a belső körön mozog, de mindketten használhatják a négy közös mezőt. A harmadik ügynök válthat a rondella körei között – a négy közös mezőn keresztül.

A játékhoz két ún. beszerzőtábla tartozik,

ezeken keresztül juthatnak a játékosok a park fejlesztéséhez elengedhetetlen építészeti tervekhez, a különleges képességeket biztosító szerződésekhez, de az állatokhoz és az őket tápláló eledelekhez is. Ugyanitt szervezhetnek ún. tematikus túrát, vagy kérhetnek fel tanácsadót egy adott fordulóra.

Maga az Állatkert tereplapkákból épül fel. Ezeknek 3 formája és mérete lehetséges; az L alakú kicsi, a négyzet alakú közepes és a sajátos formájú nagy tereplap. A tereplapok természetesen az állatok élőhely igényeinek és a méreteiknek megfelelően állnak rendelkezésre (szavanna, dzsungel, sivatag, magashegyi vagy vízparti),

illetve építhetők még kisállatházak, kioszkok és egyéb dekorációs elemek is.

A játékostáblák tartalmazzák a különböző lépéstávolságokra (vagy épp az akciók duplázására) használható akciókorongokat, valamint három értékmutató sávot. Az alkalmazottak száma, az infrastrukturális fejlődés vagy a higiénia szint mind olyan paraméter, amit minden résztvevőnek érdeke növelni a játék során. Egyrészt a különféle bónuszok, másrészt a játékvégi értékelés miatt.

A játszma 6 forduló (kb. 120 perc) után ér véget, ekkor az egyes szerződések, a pénz, valamint a játékostáblák statisztikáinak összehasonlítása által kapott pontok hozzáadódnak a játék során megszerzettekhez, így alakul ki a végső sorrend.