Hansa

Amikor egy társasjátékos gyűjtővé válik, már nem csak az újdonságokra ácsingózik. Egyre többször böngészi a korábbi évek, évtizedek játékait, és nem ritka, hogy kincset talál. Némelyik egykor nagy népszerűségnek örvendett, de van olyan, ami sosem hozott igazi sikert az alkotójának. Viszont mindegyiken ott a bélyeg: OOP(out of print), azaz ma már nem gyártott, nem kapható. A sorsuk más-más ívet jár be: az egyiknek folyamatosan nő az ára a használt piacon, a másikhoz viszont fillérekért hozzá lehet jutni bárhol. Néhányukat pedig idővel újra felfedezi egy kiadó, és modernizált formában, sokszor áttematizálva, más cím alatt megjelenik 10-15 év után. Ezek a manapság a gyűjtőknél kissé polckopott állapotban előforduló játékok egy olyan korszakról mesélnek, amikor a játékosok még más elvárásokat támasztottak egy játék iránt. Nem voltak csicsás komponensek, nem voltak háromdimenziós figyelemelterelő elemek, de nem volt ilyen őrült reklámhadjárat sem, mert ha egy játék jó volt, a hírverést megoldották maguk a rajongók. Ebben az új cikksorozatomban szeretnék néhány különleges „régiséget” bemutatni, olyan játékokat, amelyek megérdemlik a figyelmet sok-sok évvel a megjelenésük után is.

Az első epizód főszereplője a Hansa c. játék, Michael Schacht munkája.

A SZERZŐ:
Michael Schacht Már gyakorlott szerző volt, amikor 2004-ben megjelent a Hansa az Abacus Spiele jóvoltából. A Németországban élő szerző eredetileg grafikusnak tanult, a játéktervezést akkor kezdte el (1992-ben), amikor jó nevű vizuális reklámszakemberként dolgozott. Ekkor már jelentős sikereket ért el többek közt a Dschunke és a Coloretto c. játékaival, az utóbbiért már számos rangos nemzetközi díjat is bezsebelt. Korábban is előfordult, hogy bedolgozott a kiadványok látványtervezésébe, ám a Hansa grafikáját pl. egyedül ő jegyzi. Máig legnagyobb sikere a Zooloretto, ami 2007-ben elnyerte a Spiel des Jahres nagydíját, de számos népszerű játék fűződik a nevéhez (Valdora, Africana, Felinia, Mondo, Patrician, China, The Golden City stb.) – összesen több, mint 200 megjelenése volt eddig. A mai napig aktív, 2021-ben a Magellan: Elcano címmel várható új játéka.

A TÉMA:
A Hansa (Hanza) egy középkori kereskedelmi szövetség volt, amely az észak-európai és balti kereskedővárosok között jött létre. A 13. és 17. század között működött, és a maga idején hatalmas befolyással volt a Balti-tengeri régió urbánus fejlődésére, ezáltal az európai gazdaságra és kultúrára egyaránt. A Hanza-szövetség jelentős politikai hatalomra is szert tett, hadat viselt többek között Dánia és Anglia ellen is. A fénykorában 220 város tartozott a kötelékbe, és sokáig egyedüli európaiként kereskedtek – Novgorodon keresztül – az Orosz Birodalommal, ahol a fejlett ipari termékekért jórészt mezőgazdasági terményeket, nyersanyagokat kaptak. A játék lazán, de ügyesen kezeli a témát. A táblául szolgáló térképrészlet a Balti-tengert ábrázolja néhány jelentősebb Hanza-várossal és a közöttük húzódó – zömmel tengeri, és furcsamód mindig egyirányú – kereskedelmi útvonalakkal.

A játékban meg nem nevezett tartalmú árukat veszünk és eladunk a különböző kikötőkben, valamint kereskedelmi állomások építésével stabilizáljuk a jelenlétünket a térségben.

A JÁTÉKMENET:
A Hansában egyetlen hajófigurát irányítunk. A saját körében mindenki annyi akciót végez, amennyit csak tud, illetve akar. Az akcióvégzésnek csakis a szándék és a rendelkezésre álló pénzmennyiség szab korlátot. A játékban minden pénzbe kerül. 1 tallérért töltjük fel a városokat áruval, 1 tallér a hajó mozgatása egy szomszédos kikötőbe, 1 tallér egy hordólapka ára. A kereskedelmi állomások telepítéséért áruval kell fizetni, egy áru eladása során pedig az adott városban elveszítünk egy szintet a kereskedelmi állomásunkról. Több apróbb szabály is irányítja a tevékenységünket: az árufeltöltés kötelező a következő játékosnak, akinek a körében már nincs áru a városok mellett, az áruk eladása nem hoz pénzbevételt senkinek, azonban minden kör úgy kezdődik, hogy aki soron van, minden feltétel nélkül felvesz 3 tallér költőpénzt a bankból. A kör végén azonban meg kell szabadulni minden többlettől: 3 árucikknél és 3 tallérnál sosem lehet több a saját készletünkben. A tábla sarkához tornyozott árulapkák jelzik a játék végét: amint az ötödik halomból kezdenénk feltölteni a városokat árulapkával, megkezdődik az utolsó forduló. Az eladott árulapkák és a kereskedelmi állomásaink nyomán kapunk pontokat – a legtöbb ponttal rendelkező játékos pedig megnyeri a játékot.

HELYE A POLCON:
A közepesen nehéz, de nagy mélységgel rendelkező játékok között van. A parti során sok, viszonylag hosszú szólójelenetünk van, de a Hansa kicsit sem szoliter játék. A többiek nem csak a tábla (azaz a piac) átrendezésével szólnak bele a stratégiánkba, de az ő körükben akár gazdagodhatunk (olyan városban vásárolnak, ahol miénk a dominancia a kereskedelmi állomás mérete okán), vagy éppen árut is elveszíthetünk (ha más olyan típusból ad el valahol, amiből mi is tartalékolunk a raktérben). Nem kifejezetten konfrontatív játék, bár kétségtelenül kialakulhatnak vicsorgásra okot adó helyzetek. A szerencsefaktor viszonylag alacsony, csakis a lapkák előkerülésénél van számottevő hatása a véletlennek,

a játékidő kb. 1 óra tiszta szórakozás, rejtvényfejtés és optimalizálás.

A JÁTÉK MA:
A Hansa egyértelműen OOP játék, manapság csak használt állapotban beszerezhető, de a piaci hiány jellemzően nem srófolta fel az árát – 20 euró körüli áron időnként fellelhető. A komponensek és a látványvilág szintjén viszonylag szépen öregedett: a tábla, a fahajó és a korongok, pénzek szerintem ma is szépek, és mindenképpen funkcionálisan tökéletesek, talán a pénzeszsákot imitáló személyes tábla az egyetlen, ami nagyon mutatja, hogy nem mostanában készült. Magyar szabálya elérhető, de ettől eltekintve teljesen nyelvfüggetlen. 2020 végén megjelent Traders of the Air címmel az újra tematizált változata a Compass Games kiadásában, Harald Lieske illusztrációival. A játék nagyon hasonlít az eredeti műre – a fő különbség a hajófigura lecserélése egy steampunk léghajóra –, ráadásul igen borsos, 50 euró feletti áron került a piacra, és ott is nehezen fellelhető.

Játékötlet (0-3): 2
Hangulat (0-3): 3
Látvány (0-3): 2
Szubjektív (0-1): 1

= 8/10