Secret Diceland

A Secret Diceland egy izgalmas kooperatív játék 10 év feletti játékosok számára. A történet szerint kalandorok keresik fel a titokzatos szigetet, amivel kapcsolatban a néhai Abraham professzor egy letűnt civilizáció nyomairól, mesés kincsekről, valamint szörnyű rémálmokról és vérszomjas szörnyetegekről számol be. A bátor kutatók a szigetet különböző pontokról indulva kutatják fel a professzor egykori expedícióinak nyomai után, ugyanis a kincsek helyével kapcsolatos feljegyzéseinek rejtekhelyét valahol itt sejtik. Megkezdődik a kaland, amelyben sok önálló lépés mellett közös döntések is születnek, és amelyet két ponton is könnyen elbukhat a társaság.

A játékosok egy egyszerű pakliépítős módszerrel menedzselik a kártyáikat, amelyeken a következő információk találhatók: az iránytű 1 felfedezéspontot jelöl, a nagyító 1 kereséspontot. A fejlécben a kártya „ára” látható, azaz hogy hány kereséspontért vásárolható meg, középütt pedig a problémamegoldás módja a bizonyos típusú dobókockák által.

Minden körben 3 kártyát játszanak ki a játékosok, és ezen kártyák alapján kell a környezetüket felfedezni,

esetleg további megoldáslehetőségeket keresni, valamint végül továbblépni a sziget egyik szomszédos mezőjére. A lépéseikkel egyre közelebb kerülnek a sziget közepén lévő kialudt vulkánhoz, amelynek kráterébe leereszkedve sejtik a titkos kincsek rejtekhelyét. Minden egyes mező további lehetőségeket és akadályokat rejt, a forduló végén pedig az aktuális kezdőjátékos szörnyű rémálmokat lát. A rémálmok nyomán áll össze a pakli a szörnyekből, akikkel később mindenki találkozni fog a valóságban is.

A Secret Diceland táblája ugyanis kétoldalas. Ha a kalandorok sikeresen vették az első akadályt, a sziget felfedezését, és megtalálták a professzor naplóját is, lejuthatnak a kráteren át a titkos templomba, ahol új kihívások várnak rájuk. Itt középről indulva, egy-egy hatalmas drágakövet begyűjtve, a sarokban lévő lépcsőkön kell kimenekülniük, ám minden egyes lépés után, amit a központi oszlopcsarnokon kívül tesznek, a megelevenedett szörnyek megtámadják őket.

A játékban a haladás a kis kártyák problémamegoldó részén múlik,

azaz a dobókockák felhasználásán. A közel 60 kis méretű dobókocka értéke és színe is számít, és minden egyes választott megoldással kikerül néhány a közös dicepool-ból (kockakészletből). Amennyiben a küldetés során – a sziget felszínén vagy a titkos templomban – elfogyna a dobókocka, a játékosok elbuktak. Ugyanez történik akkor is, ha valamelyikük elveszíti az utolsó egészségpontját.

A játékostáblák különböző képességeket biztosítanak a játékosoknak, és ez vonatkozik az életerőre is. Ezen kívül szabályozzák a magunkkal vihető tárgyak mennyiségét, és itt történik a kártyák menedzselése is.

A játék küldetésenként 30-40 perc alatt lejátszható.