Cuvée

A Cuvée egy gyakorlottabb játékosok számára készült játék (12+), amelyben lehetőség nyílik kezdő szőlősgazdából lokális, vagy akár nemzetközi sikerekkel dicsekvő sztárborásszá válni, akinek jó híre, sok pénze, birtoka és akár étterme, panziója is van a hegyen, ahol valaha az első parcellát örökölte.

A játékban hat fordulót játszunk, azaz hat év el telik el, és minden forduló az aktív évszakok kiválasztásával kezdődik. Egy adott évszakhoz két akció is tartozik, és az akciót legfeljebb két játékos választhatja kiemelten. Ők, ha elérkezik az idő, mindkét akciót elvégezhetik, vagy az egyik akciót kétszer (ha az lehetséges). Azonban a többiek szintén választhatják az egyik akciót az adott évszakban. Minden játékos két évszakválasztó bábuval rendelkezik, tehát mindenki két területen kap majd kiemelt szerepet. Az öt évszakra osztott (az ősz duplán fontos akciókat tartalmaz) évben azonban egy évszak mindenki számára „kimarad”, így a forduló eleji választás komoly jelentőséggel bír az egész évre nézve. Hasonló általános befolyásoló tényező a véletlenszerűen húzott időjáráskártya, aminek hatása lehet kedvezőtlen is – bár ez a hatás egyes esetekben kivédhető.

A fordulóban tehát sorrendben haladunk az évszakok változása szerint,

igyekszünk a várható szőlőtermést optimalizálni, javítani, a tőkét gondozni, közben törődnünk kell a területek és az épületek bővítésével, a borok házasításával, azok eladásával a hazai vagy az európai piacon, a vendéglátóhelyeink ellátásával és a munkásaink bérével is. Hírnevünk öregbítésére és az eladások növelése érdekében érdemes gyakran részt venni az évi borfesztiválon (Bormustra), és néha célszerű üzletet kötni a borfelvásárlóval – különösen, ha az az évi termés nem volt épp kiemelkedő.

A Cuvée-ben háromféle minőségű parcellával találkozunk és mindegyik egyszer továbbfejleszthető. Meghatározott szőlőfajták teremnek egy parcellán, de összesen 6 fehér- és 6 vörösbor szőlője terem meg ezen a vidéken. A piac pedig a magas színvonalú házasított borokat, a fehér- vagy vörös cuvée-ket díjazza leginkább,

de egy ilyen, többkomponensű bor összeállítása nem egyszerű feladat.

A játék kiemelkedően tematikus, és ugyan bizonyos pontokon stilizál, hasonló feladatok elé állítja a játékost, mint egy valódi borászat üzemeltetése esetében. Működésében igyekszik újat mondani a piacon lévő hasonló tematikájú játékokhoz képest (Viticulture, Vinhos, Grand Cru stb.), mechanizmusai egyedi élményt nyújtanak 2-4 játékosnak kb. 90-120 perc játékidő mellett.